Tema: Storfesjukdommer og biosikkerhet

Fiksering en forutsetning for prøvetaking

Ved behov for prøvetaking for å utrede smittsomme sjukdommer slik som under blåtungeutbruddet, er det nødvendig med fikseringsmuligheter og en viss grad av tamhet hos dyrene. Dette sikrer at de kan håndteres på en måte som ivaretar HMS for både personell og dyr.

Lars Heggen

Spesialveterinær HT storfe i Animalia

Holdforskriften er tydelig på at det skal finnes innretninger som gjør det mulig å fiksere dyr ved veterinærbehandling, prøvetaking og lignende. Kravet gjelder også ved utedrift.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Ved mistanke om blåtunge eller andre listeførte smittsomme sykdommer, må Mattilsynet eller en praktiserende veterinær ta blodprøver for raskt å kunne bekrefte eller avkrefte mistanken. Dette er avgjørende for å kunne iverksette nødvendige tiltak raskt og effektivt. Det er derfor en forutsetning at hvert individ som skal prøvetas kan håndteres trygt og fikseres slik at nødvendige prosedyrer kan utføres.

Fikseringsmuligheter

Mulighet for fiksering er forskriftsfestet og et krav for alle storfehold i landet, uavhengig av produksjonsform eller dyregruppe. Dette fremgår tydelig i holdforskriften §9:

«Det skal finnes innretninger som gjør det mulig å fiksere dyr ved veterinærbehandling, prøvetaking og lignende. Dette gjelder også ved utedrift. Det skal vederlagsfritt ytes nødvendig bistand ved inspeksjon og prøvetaking utført av tilsynsmyndigheten.»

Tilvenning av dyrene til fiksering bør begynne fra tidlig alder for å oppnå ønsket grad av tamhet. Dette oppnås best gjennom positive erfaringer som fôring, og ikke kun gjennom stressende opplevelser som avhorning eller sjukdomsbehandling. For besetninger med liten menneskelig kontakt og lav tamhetsgrad, må man vurdere andre løsninger. Prøvetaking kan for eksempel løses med fangbokser eller klauvbokser, men dette forutsetter gode rutiner for driving og innlasting.

Rolige og tillitsfulle dyr

Det er også et krav at storfe skal kunne håndteres forsvarlig med tilstrekkelig grad av tamhet. Holdforskriften §6 sier:

«Storfe skal ha forsvarlig tamhetsgrad, og kalver skal vennes til mennesker fra tidlig alder.»

Rolige og tillitsfulle dyr har stor betydning for dyrevelferden, og det er viktig at produsenten har bevisste rutiner for å oppnå trygge dyr. Dyrs frykt for mennesker kan være en viktig kilde til stress, og kan gjøre håndtering vanskelig og farlig for både dyr og røkter. Generelt er det viktig å ha gode rutiner for sosialisering av kalvene, samt løpende oppfølging og håndtering av eldre dyr. Allerede de første levedagene er det viktig at kalven preges på mennesker.

Behovet for å oppfylle disse kravene gjelder også ved mer dagligdagse gjøremål og er en forutsetning for å kunne bistå med hjelp i mange situasjoner. Det inkluderer sjukdomsbehandlinger, skadehåndtering eller ved kalvingshjelp.